Sint-Jorisgilde

schermersgilde

De Hellebaardiers van Dordrecht zijn het schermersgilde van Dordrecht. Sinds 2023 gevestigd en onderdeel van de oudste stad van Zuid-Holland. Zoals de tradities van vroeger houden zij zich bezig met het beoefenen van de Historische Europese Krijgskunst en werken zij aan hun fysieke en mentale ontwikkeling. Hierin stappen ze in een traditie die ergens in de 13e eeuw in Dordrecht ooit begon.

Wat is een schermersgilde?

Een schermersgilde was van oudsher de stadswacht, de school waar men leerde vechten voor oorlogstijd en diende als handhaving van de openbare orde. In die zin is het de voorloper van de hedendaagse politie. Leden waren veelal van adel, bezaten grond, land, titels en rijkdom en kwamen samen voor training en overleg over veiligheid.

De leden verheerlijkten een geromantiseerd beeld van de middeleeuwen. Waarin de eervolle en deugdelijke krijger centraal staat. Om onderdeel te mogen zijn van zo’n Gilde diende je van goede komaf te zijn en na een tijd van beproeving een eed af te leggen waarin je trouw zwoor aan het Gilde en de idealen waarvoor het staat. Het gebruik van graden om aan te tonen hoe ver iemand in dat proces is, was daarom noodzakelijk. Vorenstaande is nog altijd van kracht in het schermersgilde. We zijn hiermee onderdeel van een stuk geschiedenis, maar dan in levende lijve, en houden dat in ere. Deze zaken maken het daarmee onderscheidend van een hedendaagse sportvereniging.

Patroonheilige

Elk gilde heeft een patroonheilige, een beschermheer of vrouw die als symbool waakt over het gilde en wiens leven lessen verschaft voor de leden. De Hellebaardiers van Dordrecht hebben Sint Joris.

schermersgilde

Het verhaal van Joris (en de draak) in de letterlijke zin is een epos van liefde, verlies, moed en dood. Tussen de lijnen door lezen we een strijd voor rechtvaardigheid waarin het verslaan van eigen innerlijke demonen centraal staat. Het leven van een lid van het Sint-Jorisgilde kenmerkt daarom het bevechten van de eigen uitdagingen in het gedrag en karakter opdat verlichting plaats vind, wat men tegenwoordig mag invullen als persoonlijke ontwikkeling.

Ontwikkeling

Daar waar mathematica, filosofie, geschiedenis en sport samen komen. Een gezelschap dames en heren die zich met regelmaat storten op hun eigen fysieke en mentale ontwikkeling. Lid zijn van het Sint-Jorisgilde gaat verder dan leren zwaardvechten.

Bij historische krijgskunst mag je aan verschillende zaken denken. Met name het vechten met zwaard, schild, maar ook hellebaard, dolk en vechten in harnas.

Gildes in Dordrecht

Dordrecht kent een rijke gildegeschiedenis, van schippersgilden tot aan de gewapende gilden. De stad staat vol met oude gildehuizen en er zijn nog tal van ornamenten te vinden die hinten naar oude tijden, zo is het Hof daar een goed voorbeeld van, waar vroeger de gewapende gilden trainden, zo hadden wij daar afgelopen november ons toernooi de Hofstrijd en zijn we in de zomermaanden buiten te vinden bij huis te Merwede, waar we trainen en toernooien houden.

Bekijk ons ook op Instagram & Facebook.

Winkelwagen
Scroll naar boven