Disciplines

De school biedt de mogelijkheid voor training in diverse soorten wapens. Het is gebruikelijk om met één type wapen te beginnen en je daarin te specialiseren. Wil je dit gedegen aanpakken, dan duurt je trainingsperiode al snel gemiddeld 1,5 jaar. Dit kan plus of min 6 maanden zijn, afhankelijk van je eigen inzet/aanwezigheid, leertempo, fitheid en aanleg natuurlijk. Wanneer de Hoofdmagister inschat dat je er klaar voor bent, mag je een beproeving afleggen. Indien je laat zien dat je mentaal en fysiek geslaagd bent, promoveer je van Kandidaat naar Leerling. Vanaf het moment dat je leerling bent, ga je je specialiseren in allerlei soorten extra wapens en mag je meedoen aan toernooien en bijzondere evenementen.

Federschwert

Je basisvak is een tweehandig wapen: het federschwert. Vechten met het langzwaard of de trainingsvariant het Federschwert is wellicht de meest populaire in de huidige tijd. Het is mogelijk in Nederland en buiteland deel te nemen aan toernooien. Leren strijden met dit wapen kost je jaren aan training. Het is een veelzijdig instrument voor vechten ver weg en dichtbij. Controle, eenvoud en discipline, het wapen dwingt veel af in het meesteren van de verschillende krijgsvormen.

Het wapen

Een Federschwert is een Duits 15e en 16e eeuws trainingswapen bedoeld als imitatie van een langzwaard. Het heeft een andere vorm ideaal voor training en het sparen van de broeders met wie je traint. Onderschat het echter niet: vroeger waren snedes, kneuzingen en botbreuken aan de orde van de dag. Tegenwoordig beschermen we onszelf beter met de juiste uitrusting en een gedegen beheersing van het wapen.

Specialisaties

Heb je je leerlingproeve behaald, kun je je verder gaan specialiseren. Denk aan wapens en technieken zoals:

  • Staf
  • Ringen am Schwert
  • Dolkvechten

Harnischfechten > bijvak

Dussack > basisvak
Meyer Rapier > toevoegen
Messer (info volgt nog) > toevoegen
Militair sabel (vanaf juli 2024) > toevoegen (militair)

Zwaard en (heater)Schild > basisvak
Zwaard en Beukelaar (volgt 2024) > toevoegen
Zwaard en vliegerschild (viking periode)
1,5 handig zwaard, bijl, vlegel, oorlogshamer, morgenster, speer, messer.

Bajonet (vanaf januari 2025) > toevoegen komt als bijvak

Handboog (volgt 2024) > bijvak

Winkelwagen
Scroll naar boven