Schildknaap

Historisch schermen is niet zonder gevaar, daarom is de sport voor mensen ouder dan 18. Ben je jonger? Geen probleem, vanaf 10 jaar ben je al welkom, kijk dan even bij page-eenheid 1. Vanaf 16 jaar ben je direct schildknaap en start je training met Federschwert of Dussack.

Schildknaap

In de tijd van Ridders hadden deze lieden van adel vaak een hulp. Deze werd van jongs af aan getraind en bij het bereiken van een bepaalde leeftijd, het tonen van voldoende krijgskunstige kwaliteiten en het behalen van een beproeving kon deze aangenomen worden als schildknaap. Hij droeg het schild, zorgde voor de uitrusting van zijn Ridder en vocht waar nodig mee in veldslagen. De naam voor deze afdeling is van deze traditie genomen.

Het oude gebruik wil dat een volwassene een schildknaap heeft als hulp. Dit gebruik houden wij ook in ere. Zo heeft de schildknaap altijd de mogelijkheid hulp te worden van een volwassen lid, mits dit lid de benodigde graad van gezel of hoger heeft behaald. De school organiseert een toernooi waarop de schildknaap zijn of haar kunnen kan tonen en de gezellen in gesprek mogelijkheden zien. Het gezel kan dan een schildknaap “adopteren” als student.

Voor wie?

Het is geschikt voor zowel jongens als meisjes, zolang ze het maar leuk vinden om te sporten en met zwaarden te vechten. Uiteraard starten we veilig met kunststof en zijn de ouders altijd welkom een training volledig bij te wonen. Op die manier kan je zelf ervaren of je je kind deze sport wil laten beoefenen.

Veiligheid

De jeugd start altijd met kunststof en foamen wapens. Ze kunnen een schermmasker lenen. De rest van de uitrusting schaf je in de loop der maanden aan. De wapens waarmee de jeugd vecht zijn langzwaard, dussack en zwaard en beukelaar.

Beproeving

Zodra je 18 jaar bent leg je een beproeving van bekwaamheid af. Bij succesvol behalen van deze beproeving promoveer je naar kandidaat lid. Je krijgt nu de kans om te gaan trainen voor een je leerlingengraad, vanaf dan mag je gaan specialiseren en kom je in aanmerking voor toelating tot het Sint-Jorisgilde.

Winkelwagen
Scroll naar boven